Перед учасниками програми стажування молоді в Апараті Верховної Ради України виступив академік УТА

Українське диво. Від депресії до соціального оптимізму

20 червня 2019 р. перед учасниками програми стажування молоді в Апараті Верховної Ради України виступив видатний український вчений, доктор соціологічних наук, професор, академік УТА, професор кафедри публічної політики та політичної аналітики Національної академії державного управління при Президентові України, заслужений діяч науки і техніки України, помічник-консультант на громадських засадах народного депутата України – Афонін Едуард Андрійович.

          У своїй лекції на тему «Українське диво. Від депресії до соціального оптимізму» Едуард Андрійович зосередив увагу на закономірностях та особливостях української трансформації. Розкривши широку історичну палітру руху країн до ліберальної демократії він акцентував увагу на особливостях Української демократії, яка порівняно з американською є вельми молодою. Сутнісно ж вона проходить ті самі випробування, що й інші країни – долання політичної та економічної монополії.

Саме тому, першими із важливих періодів становлення демократії в незалежній Україні, за словами професора Е. Афоніна, були події, пов’язані з конституційною кризою 1995-1996 рр., яка виявила себе у намаганні КПУ повернути собі колишню монополію влади. З прийняттям Конституції 28 червня 1996 р. ця і подальші можливі спроби щодо претензій на політичну монополію будь-якої з політичних сил були подолані запобіжним механізмом – «принципом розподілу влад», який успішно імплементовано до української конституції. На жаль, дотепер так і не вдалося подолати егоїзм наших олігархів та їх фактичне монопольне економічне становище в Україні, яке, наприклад, США подолали під час процесів «великої депресії» принципом «прогресивного оподаткування».

Професор Е. Афонін переконливо розкрив особливості руху України до демократії, що його спричинюють психосоціальні властивості української культури – національний код культури («золотий переріз») та ментальні особливості українців (сенсорно-логічний стиль мислення). Саме ці психологічні властивості українців та їх радикальна відмінність від російської культури породили 2013-2014 рр. відомі внутрішньо-політичні феномени (Майдан і анти-Майдан) та геополітичні конфлікти, пов’язані з анексією Криму та війною на Сході України.

          Едуард Андрійович є автором книги «Українське диво. Від депресії до соціального оптимізму», презентація якої відбулася 10 квітня 2019 р. Розкриваючи феномен сучасного українського дива і найближчий прогноз для України пан професор згадав книгу Павла Загребельного «Диво» (1968). Різниця цих двох феноменів дива – в психосоціальних властивостях українського суспільства радянських часів і сучасності. Тогочасним українцям було властиве інтуїтивно-образне мислення в той час, як зараз – сенсорно-логічне.

          Для ілюстрації ролі психологічного чинника в сучасній політиці та суспільному житті в цілому Едуард Андрійович запропонував інтернам авторський проективний тест «Колірних переваг» (1987), коли за обраними 2 кольорами веселки визначається типологія людини, її гендер, адаптаційний потенціал, канали модальності та профорієнтаційні спрямованості людини. Інтернтки Наталія Розмаріцина та Аліна Тодоріко відразу в аудиторії дізналися результати тестування. Решта інтернів за посиланням на сайті (usarch.org) знайшли описи своїх типологій.

          Лекція була дуже багатогранною та цікавою, піднімалися різні питання та проблематики. Так, за проведеним професором Е. Афоніним дослідженням, 24% українців наразі є «раціоналами», 21 % - «колективістами», інші (ті, хто не визначився) – людьми з ситуативною поведінкою, на яких вельми ефективно впливають ЗМІ. Пан професор очікує, що до кінця цього року частка «раціоналів» збільшиться з 24 % до 40 %.

          Наприкінці лекції Едуард Андрійович порадив інтернам прочитати низку книг та подивитися просвітницькі відео. Після цієї лекції інтернам є над чим поміркувати та подумати про майбутнє української трансформації.

Анастасія Сімахова

Інтернка Секретаріату Комітету з питань

науки і освіти Верховної Ради України

Перед учасниками програми стажування молоді в Апараті Верховної Ради України виступив академік УТА
Перед учасниками програми стажування молоді в Апараті Верховної Ради України виступив академік УТА
Перед учасниками програми стажування молоді в Апараті Верховної Ради України виступив академік УТА

Розміщення на сайті

 Для розміщення інформації на сайті необхідно  зателефонувати, написати листа або завітати